Elk gebit is anders. Voor een ‘probleem’ in uw mond zijn er meerdere mogelijkheden/oplossingen. Net als het voorkomen van problemen. Samen met uw behandelaar bespreekt u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Hieronder staat informatie over hoe onze behandelaars problemen in uw mond kunnen behandelen en voorkomen. Ook krijgt u meer inzicht in het werk van onze assistentes en wat het verschil is tussen een mondhygiëniste en een preventieassistente.
Meer achtergrond over de verschillende behandelingen, vindt u op allesoverhetgebit.nl. U kunt uw vragen ook altijd stellen aan uw tandarts/behandelaar.
BEHANDELINGEN TANDARTS
Periodieke gebitscontrole
Het is belangrijk om regelmatig (periodiek) de gezondheid en het functioneren van het gebit te controleren. Hoe vaak het voor u verstandig is om dat te doen, geeft uw tandarts aan. Dit varieert per persoon en loopt uiteen tussen de zes en twaalf maanden.
Een controle combineren we vaak met het schoonmaken van de tanden, kiezen en de worteloppervlakken. Het schoonmaken gebeurt door de preventieassistente of mondhygiëniste. De mondhygiëniste kan eventueel een controle doen maar de tandarts doet het ieder geval eens per jaar.
Composietrestauraties
Een stukje van een kies of tand is in veel gevallen te repareren. De tandarts maakt het element schoon en met een lijmtechniek restaureert hij het met tandkleurig composiet. Dit kan eventueel onder verdoving.
Bij DentiQ Tandartsen werken wij uitsluitend met tandkleurige composietmaterialen.
Endodontologie (Wortelkanaalbehandelingen)
In kiezen en tanden zitten zenuwen. Dat zijn stukjes weefsel met een verdedigings- en signaalfunctie. Wanneer een zenuw ontstoken is, kan het noodzakelijk zijn dit weefsel te verwijderen. De ruimte waar de zenuw heeft gezeten (het wortelkanaal) moet daarna goed schoongemaakt en gevuld worden. Dit is om te voorkomen dat bacteriën door de kies of tand het kaakbot kunnen bereiken en een ontsteking veroorzaken.
Herbehandeling
Ook als u al in het verleden een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan het zijn dat er toch weer problemen ontstaan rond de desbetreffende tand of kies. De tandarts houdt een behandeld element daarom goed in de gaten(door middel van röntgenfoto’s). Een kies of tand kan zich, zonder levende zenuw, namelijk niet meer verdedigen tegen bacteriën. Mochten bacteriën toch het kaakbot bereiken dan gaat het kaakbot ontsteken waardoor u eventueel een nieuwe behandeling nodig heeft.
Een ontstekingsproces kan overigens allang aan de gang zijn zonder dat u klachten heeft.
Tijd
Een wortelkanaalbehandeling is een opeenvolging van vele verschillende stappen en duurt vaak lang (1 tot 2 uur). Bij acute pijn kan de tandarts een ‘endo’ starten zodat de pijn verdwijnt en de behandeling later voortzetten. Een behandeling kan kostbaar zijn. U kunt de tandarts altijd vooraf om een kostenopgave vragen.
Orthodontie
Bij de doorbraak van het gebit komt het voor dat de tanden en kiezen niet op de juiste plek komen te staan. Dit komt bijvoorbeeld doordat de kaken niet in de goede stand staan. Als uw kiezen niet juist op elkaar passen kan u niet goed op voedsel kauwen. Met behulp van een beugel wordt dan een betere situatie gecreëerd.
Het corrigeren van de stand van de kaken gebeurt meestal tijdens de groei (10-12 jarige leeftijd) maar kan later ook nog behandeld worden. Voor behandelingen met een beugel verwijzen we u door naar orthodontisten in de buurt waar wij goede ervaringen mee hebben. (‘zie samenwerking en links’)
Kroon & Brugwerk
Een kroon is een overkapping die over uw tand of kies wordt aangebracht. Het kan zijn dat u eerder een kroon heeft gekregen maar dat deze te groot is. Een kroon moet goed aansluiten en zorgen dat u er goed mee kunt kauwen. Bovendien is een te grote kroon erg gevoelig voor bacteriënlekkage en kan er sneller een breuk in komen.
Een kroon moet van stevig materiaal zijn en precies de goede vorm en kleur hebben. De kroon wordt daarom buiten de mond op een gipsmodel gemaakt wordt door een tandtechnieker. De tandarts verlijmt de kroon daarna op de kies of tand.
Er zijn verschillende materialen om een kroon* mee te maken; composiet, porselein of goud. Voor restauraties van goud hoeft er het minste tandweefsel te worden afgenomen wat de kiezen of tanden sterker houdt. Als de kleur belangrijk is, kan er ook een tandkleurige porseleinen restauratie gemaakt worden. Samen met u bekijken wij welk materiaal voor u het beste geschikt is.
*Onze kronen worden in Nederlandse tandtechnische laboratoria gemaakt.
Extractie / trekken van een tand of kies
Wanneer een kies of tand niet te behouden is, verwijdert de tandarts deze. Mocht de kies of tand te vast zitten of breken tijdens de extractie dan verwijzen we u door naar de kaakchirurg.
Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u hier, in overleg met de huisarts, een aantal dagen voor de ingreep mee stoppen. Een dag na de ingreep kunt u deze weer gaan gebruiken.
Na een behandeling is het belangrijk niet te spoelen en voorzichtig aan de andere kant te eten. Roken en alcohol hebben een slechte invloed op de wondgenezing en raden we af. Bij pijn kunt u paracetamol of ibuprofen gebruiken. Belt u in geval van toenemende last, toenemende zwelling of lang nabloeden naar de praktijk.
Implantologie
Wanneer u een kies of tand mist, is het mogelijk deze te vervangen met behulp van een implantaat. Een implantaat is een kunstwortel waarop we een porseleinen kroon plaatsen. Deze vervangt zo de verloren gegane kies of tand.
Als er meerdere kiezen of tanden missen is het ook mogelijk om een brug van porselein op twee of meer implantaten te maken. Ook onder een loszittend kunstgebit kunnen implantaten geplaatst worden om houvast te geven.
Rutger Hazebroek van DentiQ Tandartsen Maarssen is een keer per week in Eemnes voor implantologiebehandelingen.
Esthetische tandheelkunde
Misschien bent u niet tevreden over uw gebit. De kleur van de tanden kunt u te geel of te donker vinden. De vorm van de tanden kunt u niet mooi vinden. Of er zijn verkleurde restauraties aanwezig in de tanden. Aan de hand van kleurenfoto’s analyseren wij uw onvrede gecombineerd met uw wensen bedenken we een oplossing.
Om tanden witter te maken, kan de tandarts de tanden bleken. Hierbij wordt het tandglazuur van verkleuringen ontdaan. Door gebruik te maken van een laag concentraat actieve stof gebeurt dit op een veilige manier en zonder dat er schade aan uw tanden wordt toegebracht.Oude restauraties bleken echter niet mee. Deze kunnen vervangen worden door tandkleurig composiet of door porselein. Met dit materiaal kan de tandarts ook schildjes (facings) maken. De kleur en vorm van de tanden kan dan aangepast worden.
Voor alle facetten van de esthetische tandheelkunde kunt u bij ons terecht
Second opinion
Als u het prettig vindt om een andere tandarts dan uw eigen naar uw gebitssituatie te laten kijken, kunt u bij ons terecht voor een second opinion. Wij geven dan onze onafhankelijke mening over uw gebitssituatie. Wilt u meer weten over wat een second opinion precies inhoudt, klikt u dan op deze link.
De tandheelkunde ontwikkelt zich nog steeds. Ook de DentiQ tandartsen blijven leren en hun kennis verrijken. Niet alleen door naar congressen te gaan maar ook door vervolgopleidingen en maandelijkse bijeenkomsten met vakgenoten (zie ook onder ‘kwaliteit’). Hun kennis gebruiken ze om u op de best mogelijke manier te helpen.
BEHANDELINGEN MONDHYGIËNISTE
Verwijderen van plak, tandsteen en aanslag
Plak en tandsteen
In de mond worden verschillende stoffen uitgescheiden binnen het speeksel. Deze vormen samen met voedselresten een zachte substantie. Dit noemen we plak (of tandplaque). Plak hoopt zich op tussen tanden en kiezen en ook langs de randen van het tandvlees van de tanden en kiezen. Hoe langer de plak er zit, hoe harder het wordt. Na ongeveer 24 uur wordt de plak zo hard dat het niet meer weg te poetsen is. Het wordt dan tandsteen. Tandsteen is ruw en er vormt zich makkelijk nieuwe plak op die, die ook weer tandsteen wordt.
Aanslag
Aanslag ontstaat bijvoorbeeld door thee-/koffiedrinken of roken. Hierdoor ontstaat er een donkere aanslag op de tanden.
Ontstoken tandvlees
Tandsteen mag niet lang op de tandoppervlakken blijven zitten anders raakt het tandvlees eromheen ontstoken, dit heet gingivitis.
Als je niets aan deze tandvleesontsteking doet kan de plaque zich gaan uitbreiden onder het tandvlees richting het kaakbot. De aanhechting van het tandvlees laat dan los en het bot kan aangetast raken waardoor tanden en kiezen los gaan staan. Eventueel verloren kaakbot groeit niet meer aan. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.
Behandelingen
Eens in de 3 tot 12 maanden moet het tandsteen en de aanslag worden verwijderd. Een mondhygiëniste is zo opgeleid dat ze zowel boven als onder het tandvlees kan schoonmaken. Na het schoonmaken polijst zij de tandoppervlakken glad zodat alles weer schoon en prettig aanvoelt. Mocht u parodontitis (ernstige vorm van tandvleesontsteking) hebben dan behandelt de mondhygiëniste dat ook. Bij goede mondhygiëne kan het tandvlees weer volledig herstellen.
Geven van voorlichting en poetsinstructie
Om gaatjes en het aangroeien van tandsteen te voorkomen moet het gebit tweemaal per dag zo goed mogelijk gereinigd worden Dat doet u door elektrisch en/of handmatig te poetsen. Daarnaast is het van groot belang om de ruimtes tussen uw tanden dagelijks schoon te maken met de daarvoor geschikte hulpmiddelen (zoals tandenstokers, ragers of floss).
Omdat schoonmaken toch altijd beter kan (bij vrijwel niemand wordt het gebit met poetsen 100% schoon) bekijkt de mondhygiëniste hoe u poetst. Daarnaast kan zij met een plakverklikker aanwezige plaque in de mond aanwijzen. Plaque kleurt roze na het aanbrengen van speciale vloeistof. Zo zijn de gebieden waar extra aandacht nodig is, goed zichtbaar en kan zij ‘op maat’ advies geven hoe u uw gebit beter kan schoonhouden.
Ook kan de mondhygiëniste u helpen om uit het uitgebreide aanbod van tandenborstels, stokers, spoelmiddelen en tandpasta’s de juiste keuze te maken.
Sealen
Om gaatjes te voorkomen kunnen diepe groefjes in de kiezen opgevuld worden met een vloeibaar restauratiemateriaal. Op het dan ontstane gladde oppervlak blijft minder tandplaque en bacteriën achter en verkleint de kans op een gaatje.
Maken van röntgenfoto’s
Voor reguliere inspectie van de gebieden tussen kiezen of beoordelen van de wortels van tanden en kiezen worden er röntgenfoto’s gemaakt. Dit kan op initiatief van de mondhygiëniste en in overleg met de patiënt. De mondhygiëniste maakt de foto’s en samen met de tandarts bekijkt en beoordeelt zij deze.
Nemen van afdrukken
De mondhygiëniste kan een afdruk van uw gebit maken. Dit zoet zij als er voor een gebitsonderzoek of een behandeling gebitsmodellen moeten worden gemaakt. Deze afdruk wordt vervolgens uitgegoten in gips zodat er een kopie van de mond ontstaat.
Eenvoudige restauraties
Kleine gaatjes in tanden en kiezen kunnen worden schoongemaakt en gevuld door een speciaal daarvoor opgeleide mondhygiëniste. Dit geldt ook voor gaatjes in het kindergebit.
Geven van fluoride
Fluoride versterkt het tandglazuur waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. In principe bevatten de hedendaagse tandpasta’s voldoende fluoride. Soms kan er (tijdelijk) extra fluoride nodig zijn. De behandeling voert de mondhygiëniste, na samenspraak met de tandarts, uit.
Onze mondhygiënisten zijn HBO-opgeleide paramedici. Ze hebben een specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiënisten behandelen mond- en tandvleesproblemen en helpen nieuwe te voorkomen.
BEHANDELINGEN EN WERKZAAMHEDEN (PREVENTIE)ASSISTENTE
Agendaplanning en maken van afspraken
De balieassistente is de administratieve rechterhand van de behandelaars. Ze zorgt er onder meer voor dat de agenda van de behandelaars op de juiste manier is ingevuld. Dat vereist een goede planning omdat niet elke behandeling even lang duurt. De balieassistente plant zo dat er ook ruimte vrij wordt gehouden voor pijnklachten. Zo kunt u snel terecht voor een spoedbehandeling. Naast het maken van afspraken, verwerkt de balieassistente het inschrijven van nieuwe patiënten en beheert zij de webagenda.
Steriliseren van instrumenten
Na elke behandeling steriliseren de assistentes de gebruikte instrumenten. De instrumenten gaan in een medische vaatwasmachine waar ze op hoge temperatuur worden schoongemaakt.
Maken van röntgenfoto’s
Voor reguliere inspectie van de gebieden tussen kiezen of beoordelen van de wortels van tanden en kiezen worden er röntgenfoto’s gemaakt. Dit gebeurd op initiatief van tandarts en overleg met de patiënt. De assistente maakt veelal de foto’s, daarna bekijkt en beoordeelt de tandarts deze.
Nemen van afdrukken
De assistente neemt de benodigde afdrukken als er voor het gebitsonderzoek of een behandeling gebitsmodellen moeten worden gemaakt. Deze worden vervolgens uitgegoten in gips zodat er een kopie van de mond ontstaat.
Preventieassistente: verwijderen plaque, oppervlakkig tandsteen en aanslag
Plak (plaque) en tandsteen
In de mond worden verschillende stoffen uitgescheiden binnen het speeksel. Samen met voedselresten vormen deze een zachte substantie. Dit noemen we plak (plaque). Plak hoopt zich op tussen tanden en kiezen en ook langs de randen van het tandvlees van de tanden en kiezen. Hoe langer de plak er zit, hoe harder het wordt. Na ongeveer 24 uur wordt de plak zo hard dat het niet meer weg te poetsen is. Het wordt dan tandsteen.
Tandsteen is ruw en er vormt zich makkelijk nieuwe plak op die ook weer tandsteen wordt. Op tandsteen en in plak leven vele bacteriën die gevaarlijk voor de gezondheid van uw gebit kunnen zijn De preventieassistente haalt het tandsteen en de plak weg dat boven het tandvlees zit zodat ontstoken tandvlees wordt behandeld of voorkomen. Daarna polijst zij de tandoppervlakken glad. Een preventieassistente is opgeleid om oppervlakkig tandsteen te verwijderen. Als er een uitgebreidere behandeling nodig is dan verwijst zij of de tandarts u door naar onze mondhygiënistes.
Aanslag
Aanslag ontstaat bijvoorbeeld door koffie-/ theedrinken of roken. Hierdoor ontstaat er een donkere aanslag op de tanden. Tandsteen en aanslag op de tanden mag niet lang op de tandoppervlakken blijven zitten, anders raakt het tandvlees ontstoken. Eens in de 3 tot 12 maanden moet dit worden verwijderd.
Geven van fluoride
Fluoride versterkt het tandglazuur waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. In principe bevatten de hedendaagse tandpasta’s voldoende fluoride. Op indicatie van de tandarts kan er extra fluoride nodig zijn. De behandeling voert de preventieassistente op verzoek van de tandarts uit.
Geven van voorlichting en poetsinstructies
Om gaatjes en het aangroeien van tandsteen te voorkomen moet het gebit tweemaal per dag zo goed mogelijk gereinigd worden. Omdat dit altijd beter kan (bij vrijwel niemand wordt het gebit met poetsen 100% schoon) bekijkt de preventieassistente hoe u poetst. Daarnaast kan zij met een plakverklikker aanwezige plaque in de mond aanwijzen. Plaque kleurt roze na het aanbrengen van speciale vloeistof. Zo zijn de gebieden waar extra aandacht nodig is, goed zichtbaar en kan zij ‘op maat’ advies geven hoe u uw gebit beter kan schoonhouden.
De preventieassistentes van DentiQ Eemnes zijn tandartsassistentes die een aanvullende branche geaccrediteerde opleiding hebben gevolgd. Hun taak is vooral gericht op het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës. Zij behandelen patiënten met oppervlakkige tandvleesproblemen.
Onze assistentes zijn vrijwel onmisbaar voor de tandarts. Niet alleen assisteren zij de tandarts maar zijn ook medeverantwoordelijk voor de juiste materialen en schone instrumenten tijdens een behandeling. Ook zorgen zij voor een goed agendabeheer.