PIJNKLACHTEN

Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het moeilijk om erachter te komen wat voor soort pijn u heeft.
Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken van pijn en wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de praktijk.

Spoed

Er is sprake van spoed als:

  • u een ongeluk(je) heeft gehad waarbij tanden en/of kiezen beschadigd zijn;
  • u een dikke wang heeft omdat een tand of kies ontstoken is;
  • na het eruit halen van een tand of kies de wond lang blijft nabloeden;
  • een wond na lange tijd opnieuw gaat bloeden zonder directe aanleiding;
  • u wakker heeft gelegen van de pijn en pijnstillers niet helpen.

Spoedgevallen & pijnklachten hebben bij ons altijd voorrang. We proberen u nog dezelfde dag te helpen. Indien u al enigszins of behoorlijke pijn heeft, kunt u het beste ons ’s ochtends zo vroeg mogelijk te bellen. Wacht u tot de late middag of avond, dan nemen de pijnklachten vaak toe en is het lastiger u meteen van dienst te zijn.

Voor de spoedgevallen in de avond en weekenden kunt u ook onze praktijk bellen ( 035 – 5311522 ). U hoort dan hoe u de dienstdoende tandarts kunt bereiken.

Bent u nog niet ingeschreven als patiënt bij DentiQ Tandartsen Eemnes dan vragen wij u contant af te rekenen na de behandeling. Neem ook altijd uw legitimatiebewijs en zorgverzekeringspas mee.

Zenuwontsteking

Als u pijn heeft die vanzelf is ontstaan en blijft aanhouden wijst dat vaak op een probleem. Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden dan kan dit duiden op een zenuwontsteking van de tand. Bij een zenuwontsteking kan de pijn toenemen met warm eten of drinken en afnemen door koud eten of drinken. Een zenuwontsteking wordt gekenmerkt door een hevige afweerreactie van de bloedvaatjes in de tand. Deze bloedvaatjes gaan als het ware ‘openstaan’ en door het uittreden van vocht, zal de druk in de tandzenuw toenemen. Deze toename van druk gaat gepaard met pijn.

Een zenuwontsteking ontstaat bijvoorbeeld doordat een gat in de tand niet op tijd wordt behandeld. Hierdoor kunnen bacteriën de zenuw binnendringen. Om verdere problemen zoals een kaakontsteking te voorkomen is het verstandig ons zo spoedig mogelijk te raadplegen.

Soms gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms lang geen pijn meer voelt. Op een gegeven moment kan de kies of tand toch opnieuw gevoelig worden. De pijn is nu anders. De pijn zit dieper in de kaak en is doffer van karakter. Het is nu makkelijker de pijnlijke tand aan te wijzen. Voelt de tand of kies wat hoger aan en is hij gevoelig bij het bijten, dan kan dat wijzen op een wortelpuntontsteking. Als complicatie kunt u een dikke kaak krijgen. Neem in deze gevallen direct contact met de praktijk op.

Het is ook mogelijk dat de scherpe pijn bij een zenuwontsteking niet meer overgaat en de pijn verhevigt met bijten en bij druk op de kaak ter plaatse van de tand of kies. U heeft dan een combinatie van een wortelpuntontsteking en een zenuwontsteking. Ook kunt u een dik gezicht krijgen. Belt u ons dan zo spoedig mogelijk.

Gevoelige tandhals

Een gevoelige tandhals kan scherpe stekende pijn die blijft aanhouden veroorzaken. En pijn die optreedt bij warm of koud eten en drinken. De pijn wijst op een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals. Is deze gevoelige tandhals de oorzaak, dan gaat de pijn vaak vanzelf weer over. Wordt de tand echter steeds gevoeliger en duurt de pijn langer, dan kan dit duiden op een zenuwontsteking.

Ontstoken tandvlees

Zeurende en knagende pijn kan door ontstoken tandvlees komen. Heeft u daar last van en een vieze bittere smaak in de mond, dan kan ontstoken tandvlees of een doorbrekende verstandskies de oorzaak zijn. Er is vaak een pijnlijke plek aan het tandvlees te voelen. Ook kan het tandvlees dikker zijn. De pijnlijke plek goed borstelen of stokeren helpt soms. Mocht dit niet helpen, neemt u dan contact met ons op.

Na het trekken van een tand of kies

Pijn na het trekken van een kies is geen uitzondering. U kunt op advies van uw tandarts of huisarts een veilige pijnstiller nemen. Duurt de pijn langer dan twee dagen en krijgt u een vieze smaak in de mond, bel dan met DentiQ Tandartsen Eemnes. Er is dan mogelijk sprake van een ontstoken wond.

Na een zenuwbehandeling

Na het schoonmaken van de wortelkanalen kan napijn optreden. Dit houdt soms enkele dagen aan maar is goed met een gewone pijnstiller te onderdrukken. Neem deze in overleg met de tandarts.

Na een nieuwe vulling

Na het boren en vullen van een tand of kies kan die bij warme of koude dranken en gerechten gevoelig zijn.  Dit hoeft niet verontrustend te zijn en dit kan soms wel vier tot zes weken duren. Wordt de pijn langduriger en heftiger van aard, neemt u dan contact met ons op.

Na het verwijderen van tandsteen

Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.

KLACHTEN

Het team van DentiQ Tandartsen Eemnes probeert u in alle gevallen zo goed mogelijk te informeren en te behandelen. Mocht u desondanks niet tevreden zijn dan vernemen wij dat graag. U kunt dat mondeling en/of schriftelijk aan ons laten weten. Wij nemen iedere klacht serieus en proberen een oplossing te zoeken voor uw onvrede. Daarnaast zijn wij aangesloten bij de klachtenregeling van de KNMT waar u eventueel advies kunt inwinnen.